Χαιρετισμός στον νεοϊδρυθέντα «Σύλλογο Νεολαίας Βελεστίνου ΄΄Εννοδία΄΄»

 

Αγαπητοί συμπατριώτες,

 Διαβάζοντας σήμερα 19 Μαϊου 2016 στο «Μουσικό Βαγόνι» την ανακοίνωση του «Καλέσματος» του νεοσύστατου «Συλλόγου Νεολαίας Βελεστίνου ΄΄Ενοδία΄΄» αισθήματα χαράς με κατέκλυσαν, παράλληλα με την ελπίδα πως κάτι σημαντικό πλέον γεννιέται από τη νέα γενιά, την οποία εσείς αποτελείται, στην ιστορική πόλη του Βελεστίνου, της γενέτειρας της μεγαλύτερης φυσιογνωμίας του Ελληνικού και Βαλκανικού χώρου, του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798). Η δημιουργία του Συλλόγου σας, θεωρώ ότι θα καλύψει ένα υπαρκτό κενό στην πολιτιστική δραστηριότητα του Βελεστίνου. Και τούτο διότι οι δύο κατά τα άλλα δραστήριοι Σύλλογοι των Περιβολιωτών και Μικρασιατών έχουν συγκεκριμένο και περιορισμένο στόχο, αναφερόμενο μόνο στους τόπους καταγωγής τους.

Είναι σημαντικό να είστε δημότες της γενέτειρας του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα. Πολλοί θα προτιμούσαν να είχαν την τύχη αυτή. Όταν προτείναμε στον μεγάλο ιστορικό του Ρήγα, Λέανδρο Βρανούση, το 1987 πως θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Βελεστίνου, μας απάντησε ότι αυτή θα είναι η πιο σημαντική διάκριση από όλες που είχε λάβει μέχρι τότε. Και μόνο αυτή η τιμητική περγαμηνή θα στόλιζε το γραφείο του, όπως μας είχε ανακοινώσει.   

Το σήμα του Συλλόγου σας είναι συμβολικότατο. Πολλοί δρόμοι οδηγούν στο σκοπό σας. Όμως, αγαπητοί νέοι συμπατριώτες μου, θα πρέπει να γνωρίζετε τους δρόμους αυτούς της «ιστορικής-πολιτιστικής κληρονομιάς», που μνημονεύετε. Χρειάζεται γνώση, απαιτείται μελέτη εκ μέρους σας της μέχρι τώρα ιστορίας του τόπου μας, των αρχαίων Φερών, του νεώτερου Βελεστίνου και του διαχρονικού έργου του Ρήγα.

Επίσης, χρειάζεται διάθεση συνεργασίας για το κοινό καλό του τόπου μας και επί πλέον απαιτείται και ένα άλλο βασικό στοιχείο για την δραστηριότητα του Συλλόγου,  η διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς εκ μέρους σας. Τίποτε ωραίο δεν γίνεται χωρίς το άρωμα της αφιλοκερδούς προσφοράς.

Για την συνέχιση και πρόοδο του Συλλόγου σας τα στοιχεία αυτά, η γνώση, η συνεργασία, η διάθεση προσφοράς είναι βασικά θεμέλια. Μόνο αν κάνετε πράξη αυτά μαζί με τους σκοπούς του Συλλόγου σας θα μπορέσετε να προχωρήσετε δημιουργικά και να προσφέρετε πολλά στη γενέτειρά μας. Διαφορετικά, η προσπάθειά σας θα εξατμισθεί, όπως τόσες και τόσες άλλες προηγηθείσες προσπάθειες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα έχει διοργανώσει έξι Διεθνή Συνέδρια για τον Ρήγα και την γενέτειρά του, τις αρχαίες Φερές και το νεώτερο Βελεστίνο. Και ετοιμάζουμε τον επόμενο χρόνο το 2017 να διοργανώσουμε το Ζ΄ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας. Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου». Θα είναι και μια επετειακή χρονιά, μια και συμπληρώνονται 30 χρόνια από την έναρξη των Διεθνών Συνεδρίων  μας και από την ίδρυση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

            Μια πλούσια ιστορική και πολιτιστική συγκομιδή, για τον γενέθλιο τόπο μας, το Βελεστίνο και την γύρω περιοχή του, αποτελούν οι τόμοι των Πρακτικών των Διεθνών Συνεδρίων με τίτλο ΥΠΕΡΕΙΑ. Πολλές εργασίες έχουν καταχωριστεί σε αυτούς του τόμους. Παράλληλα έχουμε εκδώσει όλα τα έργα του Ρήγα, τα ΑΠΑΝΤΑ, για πρώτη φορά ολοκληρωμένα και σε ψηφιακό δίσκο (CD-ROM), στον οποίο εσείς οι νέοι είστε εξοικειωμένοι. Επίσης με την ευκαιρία των Διεθνών Συνεδρίων έχουν εκδοθεί και πολλές άλλες μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη γνώση της τοπικής μας ιστορίας, της «πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς».

Θα συνιστούσα να αποφύγετε την «μικροπολιτική», η οποία διαλύει τις ευγενείς προσπάθειες. Η δημιουργία του «Συλλόγου Νεολαίας Βελεστίνου ΄΄Ενοδία΄΄», αυτή καθεαυτή είναι μια πολιτική πράξη με την πραγματική σημασία του όρου. Σε αυτό το πνεύμα εργάστηκε και ο μεγάλος συμπατριώτης μας Ρήγας.

Για οτιδήποτε ωραίο και δημιουργικό, να έχετε κατά νουν, χρειάζεται όραμα, το οποίο διαθέτετε, και επί πλέον, όπως ανέφερα, απαιτούνται γνώση, μελέτη, συνεργασία και αφιλοκερδή προσφορά. Εάν τα έχετε αυτά θα προχωρήσετε σωστά και όποτε θα θέλετε την πείρα και γενικότερα την προσωπική μου βοήθεια, θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου.

 Κηφισιά, 19 Μαϊου 2016

 Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Ο συμπατριώτης σας

 Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Παιδίατρος

Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας

Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα