Απάντηση στη Μηχανή του Χρόνου για τις ανακρίβειες σχετικά με το πραστράτημα του Ρήγα

Σχόλιο από Μηχανή του Χρόνου

Αγαπητέ αρθρογράφε. Το δημοσίευμα στην Σελίδα της Μηχανής του Χρόνου είναι αναδημοσίευση από βιβλίο το οποίο και αναφέρουμε. Προφανώς ο δικός σας τίτλος είναι ατυχής και η απάντησή σας πρέπει να προωθηθεί αλλού. Στον συγγραφέα και τον εκδότη του βιβλίου «Τα Ερωτικά του ’21» του Κυριάκου Σκιαθά, εκδόσεις Διαπολιτισμός. (Κεντρική Διάθεση: Πλ.Γεωργίου Α» 27, Πάτρα, τηλ.2610-271116)… Κατά τ’ άλλα η ανάρτησή μας κρίθηκε ενδιαφέρουσα από τους αναγνώστες μας και καθόλου απαξιωτική για την προσωπικότητα του Ρήγα. Εαν θέλετε να «ανατρέψετε» τα στοιχεία του συγγραφέα κ.Σκιαθά μπορείτε να έχετε μαζί του επικοινωνία.

Κηφισιά, Κυριακή,  26 Απριλίου 2015,

Αγαπητέ Φοίβο,
Σχετικά με την απάντηση στον «αρθρογράφο» της «Μηχανής του Χρόνου», την οποία μου κοινοποίησες, και που μάλλον την επιστολή μου θα εννοεί, αν και έχω όνομα και ενυπογράφως έστειλα την επιστολή και με την ιδιότητα του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ο σχετικός δημοσιογράφος και υπεύθυνος της εκπομπής, ότι η ένσταση στην επιστολή δεν ήταν για το «ἑρωτικό παραστράτημα», για τη σχέση δηλαδή του Ρήγα με την υπηρέτρια της μητέρας του, εξάλλου τι επαναστάτης θα ήταν αν δεν «έβραζε το αίμα» του, αλλά για τη χρησιμοποίηση από τον δημοσιογράφο του όρου «βιασμός». Αυτό είναι το λάθος του, η ιστορική ανακρίβεια, την οποία θα έπρεπε να είχε προσέξει και να την είχε  διορθώσει έστω και εκ των υστέρων και όχι να επιχειρεί να την αποφύγει. Δεν υπήρξε «βιασμός’, πράξη η οποία θεωρείται  κολάσιμη. Αυτό είναι το λάθος και επ’ αυτού ήταν η ένσταση στην επιστολή. Ας προσεχθεί από τον δημοσιογράφο το ίδιο το κείμενό του.
Και αν μεν ο συγγραφέας του βιβλίου, το οποίο ήταν η πηγή της εκπομπής του, έκανε τέτοιο λάθος και έγραψε για «βιασμό», τότε που είναι η δική του δουλειά και υπευθυνότητα ως δημοσιογράφου; Δεν θα θα έπρεπε να προσέχει τα ανιστόρητα και ασυμβίβστα ακόμη και στο ίδιο το κείμενό του,  και να μην τα προωθεί για να μη μαθαίνει τα ανιστόρητα ο τηλεθεατής; Εξάλλου υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για τον Ρήγα και υπεύθυνη Επιστημονική Εταιρεία για τον Ρήγα, που διοργανώνει τα Διεθνή Συνέδρια και έχει εκδώσει τα έργα του, την οποία μπορούσε να συμβουλευθεί ακόμη  με ένα τηλεφώνημα.
Ρηγικά
Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος