Παρουσίαση Πρακτικών ΣΤ΄Διεθνούς Συνεδριου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2015

Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των Πρακτικών του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» στις 8 Οκτωβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα) στο ωραίο περιβάλλον του αμφιθεάτρου «Αντώνης Τρίτσης».
Μετά την προσφώνηση του προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών Βελεστίνου-Ρήγα και την ολιγόλεπτη αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο «Ενας όψιμος, άδικος επικριτής του επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή», οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις τρεις θεματικές ενότητες του Διεθνούς Συνεδρίου, τις αρχαίες Φερές, το νεώτερο Βελεστίνο και τον Ρήγα. Η όλη παρουσίαση εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους για τον πλούτο των αξιόλογων μελετών, οι οποίες περιέχονται στον εκ 1300 σελίδων τόμο των Πρακτικών.
Η αρχαιολόγος κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, Δ.Φ., πρ. Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Βόλου, παρουσίασε με ενάργεια τις 15 μελέτες τις αναφερόμενες στις αρχαίες Φερές, τονίζοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά της κάθε μελέτης στην αρχαιολογική έρευνα.
Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, Συντάκτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τις 20 μελέτες των Πρακτικών τις σχετικές με την ιστορία του νεώτερου Βελεστίνου. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε κάθε μία εξ αυτών και τη σημασία της για την ιστορικότητα της περιοχής Βελεστίνου.
Στην τρίτη ενότητα με τις 48 μελέτες για τον Ρήγα αναφέρθηκε ο κ. Χαρ. Μηνάογλου, διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ενοποίησε σε κατηγορίες τις τόσες μελέτες και ανέλυσε τη σημασία της κάθε μιας εξ αυτών στην καθόλου έρευνα και επεσήμανε τα καινούργια στοιχεία, τα οποία προσφέρουν στην έρευνα περί Ρήγα Βελεστινλή.
Χαιρετισμό στο τέλος απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, επισημαίνοντας τη σημασία των Συνεδρίων στην ιστορική γνώση, καθώς επίσης και ο κ. Νικόλας Δεληγεώργης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη, αναφέροντας την προσφορά του Ιδρύματος στην γενέτειρά του Ρήγα, το Βελεστίνο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι σύνεδροι καθηγητές: κ. Γεώργιος Λεοντσίνης, κα. Ελ. Λεοντσίνη, κ. Αθ. Νάκας, κ. Γιάννης Πίκουλας, κ. Σ. Φασουλάκης,  κ. Γ. Νικολάου, κα Ζωή Εξάρχου, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γ. Κοσμάς, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννου Καποδίστρια κ. Α. Κούκος, ο Διευθύνων το Κέντρο της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ε. Καραμανές, ο εκδότης του «Στοχαστή» και σύνεδρος κ. Λουκάς Αξελός. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρ. αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Ι. Σπυράκης, η αρχαιολόγος κα ΄Ολγα Κακαβογιάννη, ο λόγιος ιατρός κ. Παν. Μαυρομμάτης, οι σύνεδροι: κ. Π. Πετράτος, κ. Χρ. Μερεντίτης, κα Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου,  κ. Σπ. Τουλιάτος, κα Στ. Βατούγιου, κ. Δ. Καραμβάλης, κ. Α. Ριζόπουλος. Από το Εθνικό τυπογραφείο παραβρέθηκε ο υπεύθυνος της Φωτοστοιχειοθεσίας κ. Γ. Περγαντίνας, καθώς επίσης τίμησαν την εκδήλωση  αρκετοί φίλοι και φιλίστορες.

Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν από την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα ο Γ. Γραμματέας κ. Δημ. Κογκούλης, ο Ταμίας κ. Ευάγγελος Ντόντος, το μέλος του Δ.Σ. κ. Γ. Κουζιώκας, και τα μέλη κ. Αικ. Μέρμηγκα, κ. Πέτρος Καντίκας, κα Μαρία Παϊβανά-Καντίκα, κ. Κυριάκος Καραμπερόπουλος μετά της συζύγου του Κρίστης.

SAM_0198 SAM_0200 SAM_0209 SAM_0216 SAM_02291

Ανακοινώσεις

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Παρουσίαση Πρακτικών ΣΤ΄Διεθνούς Συνεδριου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2015”

Leave a Reply

Blue Captcha Image
Ανανέωση

*