Παρουσίαση του τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ με τα Πρακτικά του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» στο Βελεστίνο

Με επιτυχία διοργανώθηκε, παρά τη ζέστη, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 το πρωί στην αίθουσα Καπή στον Πεζόδρομο του Βελεστίνου η εκδήλωση παρουσίασης του πολυσέλιδου (1300 σελίδες) τόμου των Πρακτικών του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας».

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της έκδοσης των Πρακτικών για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας και για τον Ρήγα Βελεστινλή, αναφέροντας παράλληλα και το επιτελεσθέν έργο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα. Μάλιστα στο Δήμαρχο κ. Νασίκα προσφέρθηκε τιμητικά ο τόμος των Πρακτικών από τον πρόεδρο και τον Ταμία της Επιστημονικής Εταιρείας κ. Δημ. Καραμπερόπουλο και κ. Ευάγγελο Ντόντο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια ο Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος, επιμελητής έκδοσης του τόμου, αναφέρθηκε συνοπτικά στα καινούργια στοιχεία, τα οποία προσφέρονται με τις εργασίες του τόμου για τις αρχαίες Φερές, την ιστορία του νεώτερου Βελεστίνου και της γύρω περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς και στη μεγάλη μορφή του Ρήγα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι στους έξι τόμους των Πρακτικών των έξι Διεθνών Συνεδρίων περιέχονται 5890 σελίδες και αντιστοιχούν σε 340 μελέτες συνολικά. Εξ αυτών 54 αναφέρονται στις αρχαίες Φερές, 95 στην ιστορία του νεώτερου Βελεστίνου και 191 στον επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή. Μια πλούσια συγκομιδή Freunde historischer Fahrzeuge Bayreuth e.V. • Thema anzeigen – Oldtimertreffen am 29. Mai in Bamberg

Ακολούθως κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου, πρ. Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Βόλου, παρουσίασε τις 15 μελέτες, οι οποίες περιέχονται στον τόμο για τις αρχαίες Φερές, τονίζοντας για κάθε μια εργασία τα καινούργια στοιχεία που προσφέροται στην έρευνα της περιοχής. Επεσήμανε τη σημασία ανάδειξης και επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού – ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου.

Μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος συνοπτικά ανάλυσε την κάθε εργασία από τις 20 τις σχετικές με την θεματολογία του νεώτερου Βελεστίνου.

Τέλος ο κ. Αθ. Καραθανάσης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στις 48 μελέτες, τις αναφερόμενες στη μεγάλη μορφή του Ρήγα Βελεστινλή και τη συνεισφορά της κάθε μιας στην έρευνα περί Ρήγα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρ. υπουργός κ. Γ. Σούρλας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Γ. Κίτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρήγα Φεραίου κ. Ι. Σκρίμπας, ο αντιδήμαρχος Τρ. Γκοκινούδης, ο πρόεδρος και σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου κ. Γ. Παπατόλιας και Βασ. Μπατακόγιας, ο Δημοτικό Σύμβουλος κ. Α. Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του Διοικητού του 304 ΠΕΒ, ο πρ. Δήμαρχος Βελεστίνου κ. Βασ. Καραμπερόπουλος, η πρ. αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου κα Αρετή Πρίντζου, ο πρ. Δήμαρχος Κάρλας κ. Αθ. Παπαδήμας, η κ. Αθηνά Καβαλιεράτου, πρ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κάρλας, ο κ. Ευαγ. Καραμανές, Διευθύνων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου κα Μαίρη Γαβαλά, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών ΄΄Υπέρεια Κρήνη΄΄ κα. Ε Μπατακόγια, οι δικηγόροι κ. Ι. Σαμαράς, Δ. Γούσης, Γ. Γεωργαλιού, ο ιατρός γυναικολόγος κ. Γ. Γεωργαδάκης, ο κ. Γ. Λουλούδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ριζομύλου «Διάπλαση» και από της Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας παραβρέθηκε η αρχαιολόγος κα Αιμ. Καλογιάννη.

Από τους Συνέδρους, οι οποίοι συμμετέχουν με εργασία στα Πρακτικά του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου παραβρέθηκαν οι κ. Δημήτριος Τίτσιας, Πρωτοδίκης, Αντώνιος Φραγκούλης, Σχολικός Σύμβουλος, π. Γεώργιος Αλεξίου, Λάμπρος Μπόκας, Δημοτικός Υπάλληλος και η αρχαιολόγος κα Ευαγγελία Σταμέλου.

Στην καλή οργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν ο κ. Γ. Παπαϊωάννου, υπάλληλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου και οι Βασ. Χατζηθεοδώρου και Ευστ. Πολίτης, μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.

Ανακοινώσεις

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Παρουσίαση του τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ με τα Πρακτικά του ΣΤ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» στο Βελεστίνο”

Leave a Reply

Blue Captcha Image
Ανανέωση

*